Ads 468x60px

05 noiembrie 2012

Casa din lemn

O casa din lemn in aer liber poate deveni visul oricaruia dintre noi. In Romania construirea caselor din lemn nu este foarte populara, iar increderea si preferintele noastre raman in construirea caselor din beton si otel. Desi este greu sa schimbi traditia asta nu inseamna ca este imposibil.
Constructia caselor din lemn este una din cele mai folosite tehnici din lume, in tari precum Norvegia si Finlanda 60% din casele populatiei sunt din lemn, in Statele Unite 90% din casele americanilor sunt construite din material lemnos, aproape 85% fiind construite cu metoda Stick Framing; in Marea Britanie, Franta imaginea casei din lemn este in crestere etc.


Construirea unei case pe structura din lemn are numeroase avantaje:

- Au timpul de finalizare cu cel putin 50% mai scurt decat cel al constructiilor clasice,
- Costul de constructie mai redus (raportul pret-calitate este foarte avantajos),
- Risc seismic scazut; lemnul este un material elastic ce asigura rezistenta constructiei la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter,
- Material regenerabil (100% natural, 100% reciclabil, nu polueaza mediul)
- Casele pe structura de lemn cu pereti tip sandwich asigura o foarte buna izolatie fonica si termica,
- Poate avea o durata de viata intre 80/100 de ani sau chiar mai mult,
- Amplasament variat

Structura de rezistenta a caselor din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase, consolidata de panouri de tip OSB si de alte elemente metalice de legatura. Daca adaugam si materiale moderne de constructie precum vata minerala si rigips, vom avea o izolatie termica- fonica foarte buna si umiditate interioara optima ( echivalentul termic al unui perete de tip sandwich de 15 cm : OSB, vata minerala, rigips este egal cu al unuia de caramida de 80 cm). In concluzie un mediu sanatos de locuit. In zonele cu seismicitate mare o casa din lemn nu va avea probleme datorita elasticitatii materialului lemnos, dar in zonele cu vant puternic avem nevoie de solutii de ridigizare si ancorare, atat pentru fundatie cat si pentru etaje si acoperis.
Nu trebuie sa ne fie frica ca structura din lemn este combustibila. Datorita configuratiei speciale a peretilor acest lucru nu este un motiv de ingrijorare. Vata minerala care umple spatiile dintre dulapi este un material foarte rezistent la foc, iar materialele de placare sunt si ele concepute astfel incat sa ofere o rezistenta la aprindere si la propagarea focului. Rezistenta la foc a peretelui de neignifugat este cuprinsa aproximativ intre 40-90 de minute, in functie de materialele utilizate. La cererea propietarului, lemnul poate fi tratat cu solutii speciale de ignifugare, care au rolul de a proteja materialul, dar poate avea efecte negative asupra sanatatii deoarece emite vapori toxici.
In concluzie ar tebui sa analizam si sa gandim foarte bine cand vrem sa construim un camin, si sa luam in considerare avantajele unei case de lemn. Pe langa avantajul costurilor reduse, construirea unei case de lemn ne va ajuta la protejarea si conservarea mediul inconjurator.

 

Postări populare

fb