Ads 468x60px

22 noiembrie 2012

Fotografiile de pe internet - 3 mituri

Ai fost pus de multe ori în situaţia să "colorezi" un articol prin ataşarea unei fotografii care să aibă legatură cu subiectul prezentat.

O căutare rapidă pe Google şi ai găsit cea mai perfectă imagine pentru articolul tău. Îţi mai rămâne doar să o salvezi după care sa o ataşezi la articolul tău şi iată: articolul este gata de publicare.

Dar, ştiai că imaginile asemeni melodiilor nu pot fi folosite fără acordul autorului?

Sunt multe mituri prin care poţi evita acest conflict însă, în cele ce urmează am să infirm patru dintre ele.

1. Dacă o găseşti liber pe internet nu înseamnă ca o şi poţi folosi

Chiar dacă găseşti imaginea pe Google sau pe oricare al site şi este foarte uşor să o copii şi să  o ataşezi acolo unde ai nevoie, nu înseamnă că ai şi voie să faci asta.

2. Nu contează dacă nu este inscripţionată de autor

Nu trebuie să fie înregistrată sau marcată cu semnul © pentru a nu fi folosită. Din moment ce ai luat fotografia de pe alt site, data la care postezi tu fotografia este mai recentă, iar de aici se demonstrează foarte simplu că fotografia nu este a ta. Prima persoană care a postat fotografia deţine şi drepturile de autor.

3. Precizarea sursei nu scuză drepturile de autor

Nu poţi evita drepturile de autor prin simplu fapt că precizezi autorul sau/si sursa. Această strategie poate ajuta la evitarea sau atenuarea răspunderii bazată pe încălcarea drepturilor de autor în baza  unei potenţiale confuzii între mărci, dar nu este eficientă atunci când se confruntă cu o cerere încălcare a drepturilor de autor.
 

Postări populare

fb