Ads 468x60px

09 octombrie 2013

Into the wild - review

Vreau sa va scriu despre un film pe care l-am vazut de ceva vreme si care m-a impresionat din mai multe motive pe care vi le voi dezvalui pe parcurs. Filmul se numeste "Into the wild" si scenariul este bazat pe o poveste reala, cred ca asta atrage foarte mult. Am observat de multe ori ca atunci cand mi se spune lucrul asta devin mult mai interesat
Numele personajului principal este Christopher McCandless, un tanar american foarte inteligent pe care il asteapta o cariera incununata de succes. Asemenea parintilor sai Chris a absolvit renumitul colegiu Emory iar Facultatea de Drept de la Harvard este urmatoarea etapa din viata acestuia, totul fiind meticulos planificat de parinti pentru a trai visul american, insa nu visul sau ci cel al parintilor. Christopher McCandless este un tanar rebel sufocat de tot ceea ce inseamna societate asa ca, dupa absolvire, fara sa ezite si-a donat cei 24.000$ unei fundatii de caritate, si-a ars toate documentele de identitate si ultimii dolari pentru a plecat in marea aventura de reunire cu natura. 

„Unii oameni simt că nu merită să fie iubiţi. Pleacă tăcuţi înspre spaţii goale, încercând să astupe golurile din trecut.”


Visul suprem al lui Chris era de a ajunge in Alaska. Vad drumul sau catre Alaska ca o calatorie initiatica in care se intalneste cu multi oameni de care este marcat si pe care ii marcheaza. Chris fuge de societate si de regulile create de aceasta, nu accepta standardele pe care isi refuza sa si le insuseasca.
Dupa disparitia sa, starea parintilor trece de la vinovatie la disperare in incercarea de a-l gasi facand tot ce e omeneste posibil. Decizia lui de a pleca in marea aventura este insa acceptata de sora sa, Carine, care il iubeste indeajuns pentru ai respecta decizia simtind ca este fericit acolo unde se afla.  

Carine McCandless

Christopher McCandless este un idealist si un romantic dar in acelasi timp este condus de egoism. Prin plecarea sa in marea aventura si prin faptul ca a renuntat la toate lucrurile isi pedepseste cumva parintii pentru minciunile si agresiunile cauzate de acestia in copilarie. Cumva McCandless este un singuratic caruia ii este frica de oameni sau mai bine zis nu vede fericire in din relatiile cu oamenii. Ultimile sale cuvinte catre Franz au fost "You're wrong if you think the joy of life comes from human relationships". Fiind o persoana carismatica leaga foarte usor prietenii cu cei pe care ii intalneste in calatoria sa dar in acelasi timp ii si raneste prin plecarile sale neasteptate, ca si cum ar disparea. 

„Poate că după ce mă întorc, o să scriu o carte despre călătoriile mele. Totul despre a scăpa de societatea asta bolnavă. Pentru că ştii ce nu înţeleg? Nu înţeleg de ce lumea, de ce absolut toţi oamenii sunt atât de răi unii cu alţii atât de des. Nu pot să înţeleg deloc. Judecata. Controlul. Totul, întreg spectrul. Părinţi, ipocriţi, politicieni, nemernici.”

La un moment dat un functionar ii spune lui Chris ca pentru a traversa un rau in canoe trebuie sa plateasca 2000 de dolari, sa astepte 13 ani si desigur sa se alature unui grup cu trainer. La auzul acestor reguli sociale Chriss se aventureaza singur pe rau, urmarit de o patrula de control.

Scena din film

Coborand pe rau ajunge in Mexic. Incearca sa isi faca buletin dar din nou se loveste de societate si de birocratiile acesteia, intr-un final renunta laidee si isi creeaza singur o noua identitate luandu-si numele de Alexander Supertramp. Pentru un timp doarme intr-un adapost pentru cei saraci dar renunta repede pentru a se urca intr-un tren cu care trece fraudulos tara.
Intors in America il intalneste pe Wayne, un fermier care i-a oferit un loc de munca pe tractor. nu dupa mult timp, Wayne este arestat de politie in urma unor ilegalitatilor comise pe care le si recunoaste, acest fapt le incheie relatia de prietenie.
Chris il intalneste pe Rainey, un tip masiv si rebel care traieste in rulota intr-o zona desertica uitata de lume. Desi ii era alaturi, acesta sufera de dorul partenerei sale care e inchisa in lumea ei interioara din cauza ca unicul fiu dintr-o casatorie anterioara o parasise brusc, asemenea cum Chris si-a parasit familia. Aceasta vedea in Chris pe fiul sau,  fiind alinata de acesta mama neconsolata se reintoarce la cel care o iubea, Rainey.

 
Rainey si Jan

Pentru un timp Chris traieste alaturi de ei. In acest timp o intalneste pe Tracy, o tanara adolescenta de 16 ani care incearca sa il atraga pe tanar. De teama ca o iubire l-ar putea tine departe de Alaska acesta refuza dragostea pe care tanara frumoasa si melancolica vrea sa i-o ofere.

Chris si Tracy

Scena despartirii de Tracy este emotionanta, Chris o incurajeaza spunandu-i ca poate obtine orice de la viata si ca tot ce trebuie sa faca este sa intinda mana si sa ia. In acel moment frumoasa adolescenta intinde mana sa il imbratiseze insa Chris, indrumat de idealul sau se intoarce si o paraseste, lasand-o inlacrimata, asfel Chris se contrazice aratandu-i fetei ca nu poti obtine chiar tot ce vrei de la viata.
Ultima persoana paterna este un batran, Ron Franz pe care Chris il intalneste dupa desparirea de Tracy. In timp ce Ron era militar, sotia si copilul acestuia au fost ucisi de un sofer beat In urma tragicului accident Ron s-a refugiat ani de zile in alcool dar a reusit sa renunte la viciu prin puterea credintei divine. Prin povestea sa, Ron il determina pe Chris sa reflecte si asupra divinitatii.
Cand Chris il provoaca pe Ron sa urce alaturi de el pe creasta unui munte acesta il refuza motivand ca nu are nevoie de panorama din varf insa batranul nu mai simtea nevoia de a cuceri noi orizonturi asa cum simtea Chris. De dragul tanarului si la insitentele acestuia, Ron isi depaseste limitele si urca alaturi de el.
Pe creasta muntelui cei doi poarta o discutie filosofica in care Chris il incurajeaza pe batran sa iasa din izolare si sa traiasca viata in continuare pentru ca are destula forta. In aceasta scena, Chris se contrazice din nou, incurajandul pe Ron sa renunte la solitudine, tocmai el fugarul de societate.

Ron si Chris

- Din frânturile pe care le-am pus cap la cap din câte mi-ai spus despre familia ta, părinţii tăi, ştiu că ai probleme şi cu biserica. Dar este ceva mai presus de noi, ceva ce putem aprecia cu toţii, şi se pare că nu te deranjează să-i spui Dumnezeu. Când ierţi, iubeşti. Şi când iubeşti, lumina Domnului străluceşte asupra ta. Dumnezeu ne iubeşte cu adevărat mult.”

Ron intuieste intentia lui Chris de a pleca pe ascuns in timpul noptii fara a-si lua la revedere si de aceea batranul ii ofera niste scule de vanat si pescuit pentru a il ajuta in aventura sa spre Alaska, chiar l-ar fi condus si cu masina pana acolo dar nu putea lipsi de la slujba relicioasa, din recunostinta ca l-a scapat de viciul sau. Ron chiar se ofera sa il adopte pe Chris, tanarul amana asta pana la intoarcerea sa. Ron este ultima persoana pe care Chris o lasa inlacrimata pentru ca acesta nu avea sa se mai intoarca din marea sa aventura.
Din acest moment incepe visul absolut A avut atatea oferte de la viata si atatea vieti diferite pe care le putea trai dar acesta a refuzat. Ajuns in salbaticie, in pustiul Alaskai, chris gaseste autobuzul "magic" in care se si refugiaza. Vanatul sau ajunge sa fie devorat de animale chiar sub ochii acestuia in timp ce Chris traieste frustrarea uciderii inutile si a foamei. In timpul petrecut la autobuzul "magic", Chris tine un jurnal in care citeaza des din autori, este preocupat in general de ideea fericirii absolute. 
 “Am trecut prin multe şi acum cred că am găsit ceea ce e necesar pentru a fi fericit. O viaţă liniştită şi izolată la ţară, cu posibilitatea de a fi de folos oamenilor cărora le este uşor să facă un bine şi care nu sunt obişnuiţi să aibă parte de aşa ceva. Să munceşti pentru cel căruia i-ar putea fi de folos, apoi odihna, natura, cărţile, muzica, dragostea faţă de aproapele tău. Asta e ideea mea de fericire. Apoi, peste toate astea, pe tine ca parteneră, şi copii, poate. Ce şi-ar putea dori mai mult inima unui bărbat?”
“Fericirea nu o afli când trăieşti numai pentru tine, ci abia când te deschizi înspre ceilalţi cu dragoste. Dragostea este manifestarea legitimă a vieţii. Este activitatea care are ca scop binele celorlalţi. Când aceasta-şi face apariţia, abia atunci viaţa capătă sens…. Dragostea adevărată nu este o izbucnire de pasiune care întunecă raţiunea, ci din contra, nicio altă stare a sufletului nu este atât de raţională şi luminoasă, atât de calmă şi plină de bucurie; este condiţia naturală a copilului şi a înţeleptului”.
Prin evadarea sa catre libertatea suprema a crezut ca va atinge fericirea suprema insa acesta traieste doar aventuri pline de andrenalina care ii hranesc setea de fericire doar pentru moment In ultima notita din jurnal acesta va da cea mai buna definitie a fericirii absolute, chiar inainte de a muri.
Dorind sa isi continue drumul, Chris trebuie sa treaca un rau involburat Isi depaseste frica de apa si incearca sa il treaca insa este la un pas de a cadea prada apelor involburate, intr-un final se intoarce la autobuzul "magic' devenind captivul propriei sale libertati "absolute".

Poza reala a lui Chris

„Ziua 100! Am  reuşit! Dar în cele mai mizere condiţii de viaţă. Am devenit captiv în sălbăticie, la propriu.”

„Dezastru! Trecerea râului e imposibilă! A plouat, sunt singur. A plouat, sunt singur, mi-e frică.”

Ramas fara mancare, Chris ajunge sa manace diverse plante insa ajunge sa le confunde si mananca ceva otravitor. Isi da seama ca este izolat si neajutorat si ca e prea tarziu ca cineva sa il gaseasca si sa il ajute, fugise prea departe de oameni, de societate. Tanarul de 24 de ani, fost atlet, laudat pentru forta lui fizica ajunge slabit si este ucis lent de catre otrava.

Printre ultimile insemnari din jurnal a scris...
„Am trait o viata fericita si ii multumesc lui Dumnezeu. Adio si fie ca Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti.” 
Cu ultimile puteri acesta scrie si concluzia finala in care se contrazice, pentru ultima data, in privinta conceptului sau gresit pe care l-a avut asupra fericirii absolute.

Fericirea este reala doar atunci cand este impartita

Poza reala a lui Chris



La doua saptamani de la moartea acestuia, trupul neinsufletit i-a fost gasit de catre un grup de vanatori de elani in autobuzul "magic"

Poza gasita nedevelopata in aparatul acestuia, dupa moartea sa

2 comentarii:

 

Postări populare

fb